Főoldal Találd meg a választ a téged érdeklő kérdésre vagy témára!

A nemi betegségek lelki következményei

2014-09-08 14:45
Szexelni jó, ez nem vitás és mivel egyetlen egészséges ember sem büntetné magát szívesen azzal, hogy megvonja önmagától ezt a testet-lelket lázba hozó tevékenységet, inkább gondolkodunk el azon, hogyan lehet biztonságosan megmártózni az élvezetek tengerében. 

Már az elején fontos megemlítenem, hogy százszázalékos módszer, ha most kifejezetten a nemi betegségek elkapási lehetőségeit nézzük, sajnos nem létezik. A legbiztonságosabbnak kétségtelenül a gumióvszer minősül, de az sem biztosít tökéletes, átüthetetlen pajzsot a veszélyekkel szemben. 

Így már az is kérdés, ha a témát vizsgáljuk, hogy vállaljuk e egyáltalán az aktív szexuális élettel járó esetleges negatív velejárókat. Mert ugyan a pozitívum lényegesen több, de a szexualitásban ugyanúgy, mint az élet összes többi területén egyaránt ott van az esély arra, hogy kellemes és kellemetlen élményekkel is találkozhatunk. 

Tehát az érett hozzáállás nem elhanyagolható, mert, aki vállalja a felelősséget a tettei következményeiért, kisebb eséllyel fog kétségbe esni, bepánikolni akkor, ha olyasmivel találja magát szembe, aminek nem feltétlenül örül. Ebből fakad az is, hogy egy ilyen beállítottságú ember tisztában lesz azzal is, hogy betegségének megszerzése után (főleg, ha az már végérvényesen útitársa lett) lényegesen nagyobb elővigyázatossággal és felelősséggel tartozik leendő partnerei iránt, mint annak előtte. Aki erre nem készült fel, hajlamos problémája fölött szemet hunyni és a tagadás eszközével védeni magát, kifejezve a „nem vettem tudomást” az esetről életfilozófiáját. 

A nemi betegségeknek fokozatai vannak lelki hatásaikat illetően, teljesen más lehet a pszichés struktúrája egy AIDS-es gyógyíthatatlan betegnek, mint egy bakteriálisan fertőzött gyógyítható egyénnek. A megküzdéshez való hozzáállást, a motivációt és a járulékos lelki következményeket (pl. depresszió, későbbi kényszeresség, stb.) is befolyásolhatja a nemi betegség típusa, súlyossága és stádiuma.

Természetesen vezeklésbe és a szorongások sűrű mocsarába sem szükséges belesüppednünk akkor, ha már baj van, kitapasztva homlokunkra a „kerülj, ha még teheted” szégyenteljes bélyegét. 

Függetlenül attól, hogy milyen körülmények között ért minket a baleset, melynek áldozataivá váltunk (pl. felelőtlen közösülés vagy közösüléssorozat, kiszámíthatatlan, előreláthatatlan tényező, az általunk használt védekezési eszköz megsérülése, stb.), sosincs reménytelen helyzet. 

Tegyünk a jövőnkért annyit, hogy szakemberhez fordulunk és tájékozódunk a lehető legmegfelelőbb intézkedésekről, melyekkel számolnunk kell akkor, ha problémamentes és feszültségek nélküli szerelmi életet szeretnénk magunknak és partnerünknek.

Forrás:
www.randidoctor.hu

A hozzászólás írásához kérlek lépj be!


Hozzászólások:


Hirdetés

Friss cikkek
A nemi betegségek lelki következményei Sep 08.

Írta: Lázár Gergely

Miért sikeresek a swinger klubok? Augusztus 14.

Írta: Lázár Gergely – szexológus tanácsadó

Szexi a leszbikusság? Július 16.

Írta: Lázár Gergely – szexológus tanácsadó

Homoszexualitás és társkeresés – Nekik nehezebb a ... Július 01.

Írta: Lázár Gergely – szexológus tanácsadó

Homoszexualitás és társkeresés – nekik nehezebb a ... Június 10.

Írta: Lázár Gergely – szexológus tanácsadó

A nyár és a párkeresés kapcsolatáról Május 20.

Írta: Lázár Gergely – szexológus tanácsadó

Top 20
válaszadó
Friss top
témák
Intim kategória kérdések
,,,


Elfelejtett jelszó kérése

A regisztráció sikeres! Emailben elküldtük az aktíváló linket!